GWEN MÀIRI - DOUZE NOËLS

Artiest info
Website
facebook
distr. : Xango
 

En waarom zouden we ons, aan het einde van een hete zomervakantie, niet wagen aan een volledig instrumentale Kerstplaat? Veel geldige redenen kun je daarvoor, naar mijn bescheiden mening, niet bedenken en al helemaal niet, wanneer het om een collectie Kerstliederen gaat als deze negentiende-eeuwse verzameling Baskische traditionals en die gespeeld worden door de meer dan excellente harpiste Gwen Màiri.

Die dame groeide op in een Welsh-sprekend gezin in het Noordoosten van Fife, een deel van Schotland, net onder Dundee gelegen. Beide ouders waren folkartiesten en vermits papa in het Schots zong en mama in het Welsh, valt te verklaren waarom Màiri beide tradities de hare mag noemen. Zij ging naar school op de Schotse muziekacademie, ging na haar studies aan de slag bij verschillende klassieke orkesten, zowel in Schotland als in Shanghai en Bangkok en bracht meerdere platen uit, naast haar activiteiten als lesgeefster.

De meest recente van die CD’s is dus deze “Douze Noëls”, een collectie Baskische Kerstmelodieën die voor het eerst gepubliceerd werd aan het einde van de 19de eeuw, nadat ze ontdekt werd door onderzoeker Charles Bordes, die zich een flink deel van zijn leven met de Baskische erfenis bezighield. In september 2021 -Corona, weet u nog wel- nam Gwen deze liederen op bij haar thuis in Glasgow en, naast haar kristalheldere harpgeluid -je hoort niet één keer een vingernagel tegen een snaar klikken-, is het vooral de onbekendheid van deze Kerstliederen, die de plaat meer dan de moeite van het beluisteren waard maakt.

Ondergetekende “doet” al dertig jaar aan Kerstmuziek allerhande, al komt er al eens een moment waarop je genoeg krijgt van de eeuwige herhalingen. Dat is een val, die hier heel kundig vermeden wordt, als zou je bij sommigen titels een beetje gaan twijfelen: ook hier zit “Let’s Go with the Angels” , “Oh Betlehem” en “With the three Kings” tussen de songtitels, al klinken die in het Baskisch een sukt exotischer van in het Engels.

Het fijne aan deze plaat is echter dat het allemaal om liederen gaat, die wij hier helemaal niet kennen. Althans: ik herkende tijdens mijn herhaalde beluisteringen van de plaat niet één melodie of zelfs maar een flard ervan. Dat maakt deze plaat tot een verfrissende ervaring, die je een dozijn nummers en 33 minuten lang op een andere manier helemaal in de Kerstsfeer weet te brengen.

Ik weet het: Kerstmis is nog maanden van vandaag verwijderd, maar als ik u een tip mag geven: als u op zoek bent naar muziek voor komende Kerst, en u wil een beetje van de platgetreden paden afwijken, dat kan u maar beter op zoek gaan naar deze heerlijke verzameling instrumentals: het is genieten van A tot Z, beloofd !

(Dani Heyvaert)